Zásady správné výživy
Zásady správné výživy
Potrava je pro všechno živé jediným zdrojem příjmu energie a biologických látek. To, jakou potravu člověk přijímá, může ovlivnit bezprostředně jeho zdravotní stav, ale také kvalitu a délku jeho života.
V dnešních doporučeních o zdravé výživě je mnoho zmatků, každý, kdo projeví zájem, může do naší výživy mluvit, ale nejen to. Už delší dobu se objevují rozporná tvrzení, jak si udržet, ale i získat výživou své zdraví. Poplašné zprávy o některých potravinách nutí důvěřivé občany vynechávat z potravy některé základní živiny. Nejhůře jsou při těchto stravovacích úpravách postiženy děti, které potřebují pro svůj vývoj pestrou a dostačující výživu. Potřebují např. více bílkovin, ale je nutná vyvážená strava, protože příjem potravy je v tomto období nadprůměrný.
Co bychom měli v naší stravě omezit, je sůl- zvyšuje krevní tlak, tuky- zvyšují riziko cévních a srdečních onemocnění, slazené nealkoholické nápoje, volný cukr, sladkosti- riziko obezity, a alkohol. Je napsáno omezit, ne vynechat. Co by v naší každodenní výživě nemělo chybět, je ovoce a zelenina- dostatek rozpustné i nerozpustné vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Důležité jsou bílkoviny živočišné (maso, ryby, drůbež, mléčné výrobky, mléko), které jsou stavebním kamenem pro náš organizmus. Dodávají nám bílkovinu, minerály a vitamíny.
Rostlinné bílkoviny získáváme z luštěnin, ve kterých je obsažena důležitá vláknina, polysacharidy, minerály a vitamíny. Mají velmi nízký obsah tuků. Jsou pro výživu důležité, ale obsahují malé množství některých nepostradatelných aminokyselin, které jsou v dostatečném množství přítomny jen v bílkovinách živočišného původu.
Sacharidy tvoří největší energetickou část naší potravy. Jsou jednou ze základních součástí vyvážené stravy. Jednoduché sacharidy se v naší stravě nemají objevovat příliš často, ale polysacharidy (chléb, celozrnné pečivo, těstoviny, rýže) obsahují vlákninu, minerální látky a vitamíny.
Tuky obsahují dvojnásobek energie než sacharidy a bílkoviny. Jsou děleny na rostlinné (nenasycené- oleje, margaríny, semena, ořechy) a živočišné (máslo, sádlo, mléčné výrobky, maso, vaječný žloutek). Naše populace má oblibu ve sladkých a tučných jídlech, což může ze značné části způsobovat riziko obezity, cévních a srdečních onemocnění.
U dětí by nemělo docházet k omezování různých druhů tuků, měl by být zachován široký výběr k načerpání dostatečného množství kalorií, vitamínů a esenciálních mastných kyselin. Tyto látky zaručují zdravý vývoj dětského organizmu. V našem jídelníčku by neměly chybět ryby a rybí výrobky. U dospělých jedinců lze příjem tuků rozumně snížit.
Neméně důležitý, ale velmi často opomíjený je pitný režim. denní příjem tekutin je doporučován okolo 2 litrů tekutin. Střídat se mají stolní minerální vody, ovocné čaje, přírodní ovocné šťávy, džusy. Vodu získává náš organizmus i z potravy, ale toto množství není nijak velké. Při nedostatku tekutin se mohou objevit bolesti hlavy, nervozita, nesoustředěnost. Při těžké práci, sportu, horkém počasí by se měl obsah tekutin samozřejmě zvýšit.
Celkové složení naší zdravé stravy tedy činí: 50-55% sacharidů, 18-20% bílkovin, 30-35% tuků, vitamíny, minerální látky.
Ke zdravému způsobu života se nepočítá pouze zdravá výživa, ale zdravý životní styl, dostatek spánku, relaxace a energetická rovnováha mezi příjmem a výdejem kalorií.